DE METHODE
Core strenght & Core stability training
Onder 'core' wordt in het algemeen de romp verstaan. Meer specifiek het rug, buik en bekkengebied. In functionele termen hebben we het dus over de romp als drager en initiator van het menselijk bewegen. In dit verband spreken we over rompstabiliteit en rompkracht.  Het is het deel van het lichaam waar het lichaamszwaartepunt zich bevind en welke de voorwaarde vormt voor bewegen en verplaatsen. Hierbij dient de romp zowel stabiliteit als mobiliteit te garanderen. Lukt dit niet dan zullen alledaagse activiteiten en sportactiviteiten niet goed uitgevoerd kunnen worden en is er een grote kans op blessures. Uit onderzoek is gebleken dat een goed functionerende romp van een groot belang is voor goede sportprestaties. 

Interne unit & feedforward houdingsreflex
Bij de actieve stabiliteit van de wervelkolom is een groep spieren betrokken die zich rondom de wervelkolom bevinden. Deze dieper gelegen spieren noemen we de interne unit. Normaal gesproken vindt, in een fractie van een seconde voor beweging van armen en benen, stabilisatie plaats van de wervelkolom door aanspannen van de interne unit. Dit beschermingsreflex wordt, feed forward houdingsreflex genoemd. Het anticipeert op de actie die komen gaat. Dit mechanisme moet ongewenste verschuivingen in de wervelkolom voorkomen. Het feed forward houdingsreflex en stabilisatie van de wervelkolom blijkt bij mensen met  bijv. rugklachten verlaat op te treden. Vertraagde activiteit voor armbewegingen wordt alleen gemeten bij mensen met rugklachten en niet bij mensen zonder rugklachten. Dus bij een vertraagd, feed forward houdingsreflex, ga je eerder door je rug. Ook de reactie is vertraagd bij mensen met lage rugpijn ten opzichte van mensen zonder rugpijn.
Het goede nieuws: Specifiek trainen van de interne unit verbeterd de reactietijd en stabiliteit van wervelkolom en bekken!